Inleiding tot de psychologie
7 Sociale cognitie > Video's, downloads en websites

Wat zijn heuristieken?

Mensen maken, onbewust, namelijk vaak gebruik van eenvoudige beslisregels (heuristieken) om beslissingen te nemen en oordelen te vormen. Als deze echter niet goed gefundeerd zijn, kan dat ervoor zorgen dat oordelen en beslissingen niet objectief, optimaal en/of accuraat zijn. Dit filmpje beschrijft hoe deze heuristieken in elkaar zitten

 

De zelfdiscrepantietheorie van Tory Higgins

Volgens de zelfdiscrepantietheoriehouden mensen er meerdere beelden van zichzelf op na: het werkelijk zelf; het ideale zelf; het ‘moeten-zelf’ en het gevreesde zelf. Dit filmpje beschrijft deze theorie van Tory Higgins.

 

Het BTA-effect

Het Better than average effect (BTA-effect) betreft het fenomeen dat mensen denken dat ze, op veel eigenschappen, beter zijn dan de ‘gemiddelde’ ander. Hoe dat in elkaar ziet, zie je in deze video.

 

De zelfdienende attributie

Mensen zijn geneigd om het eigen negatieve gedrag en mislukkingen toe te schrijven aan externe factoren, terwijl ze het eigen positieve gedrag en de eigen successen toeschrijven aan interne, vaak stabiele en globale oorzaken. Dit fenomeent heet de zelfdienende attributie. Dit filmpje vertelt hier meer over.

 

Theorie over de eerste indruk

Ontmoeten mensen iemand die ze nog niet kennen, dan vormen ze zich onbewust, automatisch en razendsnel een beeld van die persoon. Dat gebeurt op basis van sociale categorisatie: ze bepalen onbewust tot welke sociale groep of categorie deze persoon behoort. Maar in hoeverre kun je op die snelle conclusies vertrouwen?

 

Stereotypen, vooroordelen en discriminatie

In deze voorstelling gaat Najib Amhali - zelf van Marokkaanse afkomst - in op hoe veel Nederlanders aankijken tegen andere bevolkingsgroepen, en hoe stereotypen, vooroordelen en discriminatie daarbij een rol spelen.

 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.