Inleiding tot de psychologie

Filmpje over (medische) wetenschappelijke artikelen

In dit filmpje wordt een aantal handvatten gegeven voor hoe je het gemakkelijkst een wetenschappelijk artikel leest. Stap voor stap worden de onderdelen van zo'n artikel doorgelopen en wordt beschreven welke waarde je hieraan moet hechten. De methode en resultatensectie zijn het meest relevant.

 

Outcome Rating Scale

De p-waarde van Fisher

De p-waarde geeft aan of de toetswaarde (bijvoorbeeld de t-waarde of de F-waarde) al dan niet significant is. Vaak wordt in de psychologie een grenswaarde van p < .05 aangehouden om van significantie te spreken. In dit filmpje legt Jesse Fishers de p-waarde uit aan de hand van een lama.

 

Voorwaarden voor medisch onderzoek

Voorwaarden voor medisch onderzoek

 Deze link verwijst naar de website Wetten.nl, waar je de integrale tekst van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen nog eens rustig kunt nalezen.

 

Gedragscode voor praktijkgericht onderzoek doen

Tijdens je studie ga je hoogstwaarschijnlijk onderzoek doen. Maar hoe voer je dit onderzoek op een verantwoorde manier uit? Daarover geeft de Gedragscode voor praktijkgericht onderzoek doen meer informatie.

 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.