Inleiding tot de psychologie
10 Psychische stoornissen en hun behandeling > Video's, downloads en websites

Posttraumatische stressstoornis

Deze kennisclip geeft je informatie over de posttraumatische-stressstoornis: hoe deze ontstaat, wat het nu precies is, wat de gevolgen ervan zijn en hoe je ermee kunt omgaan.

 

DSM-5

In dit filmpje vertelt Theo Ingenhoven hoe het systeem van de DSM in elkaar zit, en waar de DSM-5 de aandacht op legt.

 

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Narcisme is niet alleen een persoonlijkheidstype dat je soms tegenkomt in een adviesrubriek. Het is een reeks karaktertrekken die door psychologen bestudeerd zijn. Maar waardoor ontstaat narcisme? En kunnen narcisten hun negatieve kenmerken verbeteren? W. Keith Campbell beschrijft de psychologie van de verheven en soms schadelijke eigenliefde van narcisten.

 

Depressieve stoornis en symptomen daarvan

Depressie is een van de belangrijkste oorzaken voor arbeidsongeschiktheid. Maar omdat het een geestesziekte is, hebben veel mensen er meer moeite mee om met depressieve mensen om te gaan dan bijvoorbeeld met mensen die een hoge bloeddruk hebben. Helen M. Farrell gaat in op symptomen, behandeling en op hoe je een vriend(in) die daarmee kunt zit, kunt helpen.

 

Vroege methoden ter behandeling van psychiatrische stoornissen

Stephen Fried vertelt over de bijdrage die de grondlegger van de Amerikaanse psychiatrie, Dr. Benjamin Rush heeft geleverd aan de wetenschap van psychiatrische aandoeningen.

 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.